![eray güçlüer kapak 2025](https://www.worldofturkiye.com/wp-content/uploads/2025/02/eray-gucluer-kapak-2025-1000x500.webp)
Dr. Eray GÜÇLÜER – 10 Şubat 2025
Savunma Sanayi Başkanlığı dediğimizde çoğu zaman aklımıza uçak, tank, top ve füze gelir ama öyle değilmiş. Geçtiğimiz hafta Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Hakan KARATAŞ ile SSB bünyesinde gerçekleştirilen Milli Yetkinlik Hamlesi projesini konuşma fırsatı buldum. Savunma Sanayi Başkanlığında gerçekleştirdiğimiz röportajda çok ilginç detaylara ulaştım. Hep merak etmişimdir Türkiye’nin Savunma Sanayindeki başarısının arkasındaki sır nedir diye. Bunu sayın KARATAŞ’a sordum. İşte cevabı.
SAVUNMA SANAYİNİN MERKEZİNDE İNSAN VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifiyle 6 Ağustos 2024 tarihinde Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) tarafından yapılmasına karar verilen Milli Yetkinlik Hamlesi projesi insanı merkeze koyan bir yaklaşımı esas almakta. Milli Yetkinlik Hamlesiyle gelecekte savunma sanayi projelerinde görev alacak üstün nitelikli insanların yetiştirilmesi, mevcut personel ve çalışanların ise gelişimlerinin sağlanması amaçlanıyor. Daha işe almadan işe alınacakların yetiştirileceği programları kapsıyor olması geleceğin savunma sanayi çalışanlarının ve yöneticilerinin şimdiden belirlenmeye başlandığı bir sistem demektir ki bu aynı zamanda Savunma Sanayi Başkanlığının stratejik aklını göstermesi bakımından da son derece önemli.
Bu amaçla SSB bünyesinde içinde BMC, TEI, ASELSAN, ROKETSAN, FNNS, KALE SAVUNMA gibi resmi ve özel şirketlerin olduğu 57 paydaşı kapsayan Kurumsal Akademiler Birliği kurulmuş. Bu akademi Kurumsal Gelişim ve Kurumsal Kariyer olmak üzere iki ana kategoride eğitim hizmetleri veriyor. Ayrıca insan kaynakları araştırma ve yetkinlik analiz programları, yetkinlik geliştirme ve kazanımı programları, etkileşim ve birlikte gelişim programları, teknolojik entegrasyon ve dijital dönüşüm programlarının uygulandığı platformlar oluşturulmuş. Yani adeta savunma sistemleri konusunda eğitim ekolojisi oluşturulmuş durumda.
SAVUNMA EĞİTİMLERİNDE HEDEF KİTLELER
Savunma Sanayi Eğitim Sistemi de diyebileceğimiz Milli Yetkinlik Hamlesi lise ve üniversite öğrencilerini, yeni mezunları, genç profesyonelleri, sektör uzmanlarını, yöneticileri ve üst düzey yöneticileri kapsıyor. Yani sadece sektöre yeni girecek çalışanları değil aynı zamanda savunma sanayi sistemi içindeki her kademedeki personelinde gelişimi amaçlanıyor. Özellikle savunma sanayi sektöründe yer alan her kademedeki çalışan için farkındalık kazandırılması, operasyonel kapasitelerin arttırılması, liderlik ve stratejik yetkinliklerin arttırılması hedeflenmiş durumda. Gelecekte savunma sanayi projelerinde çalışmak isteyen gençlerimiz için ise üniversitelerin Mühendislik/Temel Bilimler Fakülteleri öğrencilerine yönelik Savunma 101, 401, İdari/İktisadi/Sosyal Bilimler Fakülteleri öğrencileri için ise Savunma 102 ve 402 eğitim programları düzenleniyor.
Ayrıca Örgün Öğretim Veren lise ve fen liseleri öğrencileri için de çeşitli eğitim programları uygulanıyor. Bu eğitim programlarında çok enteresan dersler var ve bu derslerin hepsi halen savunma sanayinde bizzat çalışan mühendisler tarafından online ve canlı olarak veriliyor. Bazı derslerin isimlerini yazıyorum buraya gerçekten hayret verici ve son derece etkileyici konularda dersler verilmekte. Örneğin Yazılım Tabanlı Güvenlik Teknolojileri, Operasyonel Yeni Alan: Uzay, Genişletilmiş ve Artırılmış Gerçeklik Bazlı Güvenlik Teknolojileri gibi. Bu dersleri gelecekte savunma sanayi şirketlerinde çalışmak isteyen öğrencilerimizin yakinen takip etmesini öneririm. Çünkü bu dersleri takip ettikten sonra girecekleri sınavlarda alacakları puanlara göre seçim yapılacak. O yüzden herkes dersine şimdiden iyi çalışsın.
MİLLİ YETKİNLİK HAMLESİ OKULLARI
Evet yanlış duymadınız Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesine halen altı okulda eğitim veriliyor. Bu okullar ne mi dersiniz sayayım. Radyo Frekansı (RF) mikrodalga devreleri, anten tasarımı ve kablosuz haberleşme teknolojileri alanlarında eğitim veren RF okulu, Uçuşa Elverişlilik Okulu, Proje Yönetimi Okulu, Elektronik Harp Okulu, Sistem Mühendisliği Okulu, Yapay Zekâ Okulu. Harika değil mi? Haziran 2025 tarihine kadar bu okulların sayısı 19 Teknik Okul ve 11 Kurumsal okul olacak şekilde arttırılacak. Haydi gençler bu okullar sizleri bekliyor. Milli Yetkinlik Hamlesinin eğitim çalışmaları bunlarla da sınırlı değil.
Başta Hollanda, Almanya ve İngiltere olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki vatandaşlarımızla buluşmaların yapıldığı toplantılar icra ediliyor. Ve bu çalışmaların sonucunda yurtdışından Türkiye’deki savunma sanayi firmalarında çalışmak isteyenlerin sayısı neredeyse on kat artmış durumda. Yurtdışındaki üniversitelerin özellikle mühendislik fakültelerinde okuyan veya mezun olmuş vatandaşlarımızın ilgisi gurur verici.
MİLLİ YETKİNLİK HAMLESİ KAMPLARI
Şimdi kamp deyince hemen aklınıza tatil kampı gelmesin. Bu kamp başka kamplarda gençlere takım kurulması, savunma sanayi tarihi, sistem mühendisliği, siber güvenlik, yapay zeka ve büyük veri eğitimi, proje sunumları gibi eğitimler veriliyor ve projeler yaptırılıyor. Örneğin Marmaracık’da 11-15 Şubat ve 16-20 Şubat olmak üzere iki kamp düzenlenecek. Katılmak isteyenler SSB web sitesinden müracaatlarını yapabilirler. Son olarak onlarca yayın ve doküman her ay yayımlanıyor. Gençler mutlaka alıp okuyun ve savunma sanayinde en iyinin de iyisi olun. Ülkemizin sizlere ihtiyacı var.