eray güçlüer kapak 2025

Dr. Eray GÜÇLÜER – 18 Şubat 2025

 

İngilizlere karşı Filistin’in bağımsızlığı için mücadele eden İzzeddin el-Kassam’a atfen 1991 yılında kurulan Kassam Tugayları özellikle Gazze’de Hamas siyasi hareketinin silahlı gücünü oluşturmaktadır. Ancak Gazze’de İsrail’e karşı mücadele eden irili ufaklı yaklaşık on iki direniş gurubu daha var ki Kassam Tugayları bunların en büyüğüdür. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’le savaşta askeri ve psikolojik taktikleri ustaca kullanan Kassam Tugaylarının Gazze’deki diğer direniş guruplarıyla birlikte İsrail’in Gazze’yi ilhakının önlenmesinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Kassam Tugaylarının bunu nasıl sağladığını anlayabilmek için askeri kapasitelerinin derinlemesine incelenmesi gerekir.

NORMATİF GÜÇ MUKAYESESİ- SİMETRİK VE ASİMETRİK ÇATIŞMA

Güneybatıda Mısır, kuzeyde ve doğuda işgalci İsrail ile komşu olan, uzunluğu 41 km, genişliği ise 5 ile 14 km arasında değişen Gazze Şeridi yaklaşık 360 km² alana sahiptir. Bu küçücük kara parçasında cereyan eden yüksek seviyeli askeri mücadelede klasik yaklaşımla nispi güç mukayesesi yapmak savaşın ruhunu anlamamız için yeterli olmaz. Çünkü nispi güç mukayesesi kabaca sadece karşıt güçlerin yani diğer direniş örgütleri ile birlikte Kassam Tugaylarının ve İsrail ordusunun kara, deniz ve hava kuvvetlerinin sahip olduğu personel ve silah sayılarının kıyaslanmasını içerir.

Bu durumda doğal olarak üstünlük İsrail’de olduğu için İsrail’in şu ana kadar kesin bir zafer kazanması gerekirdi ama öyle olmadı. Tam tersi İsrail ABD ve Avrupa’nın sağladığı destekle üstün ve ezici bir ateş gücüne sahip olmasına rağmen sonuç alamadığı gibi İsrail kara unsurları da beklenenin çok üstünde kayıp vererek sahada taktik durum üstünlüğü ve kontrolü sağlayamadı. Yapılan hesaplamalarda İsrail ordusunun Gazze’de metrekareye uyguladığı ateş gücünün NATO standartlarından yaklaşık 50 kat fazla olduğu anlaşılmıştır.

İşte bu durumda nispi güç mukayesesi yerine her gücün savaşma kabiliyetlerinin kendi içinde değerlendirildiği normatif güç mukayesesinin yapılması gerçekliğin anlaşılmasında bizlere yardımcı olabilir. Çünkü Gazze’de iki eşdeğer güç değil konvansiyonel bakımdan simetrik İsrail güçleriyle gayrı nizami harp bakımından meskûn mahal savaşı tekniklerini kullanan asimetrik Kassam Tugayları birlikleri mücadele etmektedir ki bu durumda her iki taraf için savaşta farklı dinamikler öne çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir!  Germiyanlı Şeyhî'ye illegal bir yaklaşım: Meleklerin Şairi

KASSAM TUGAYLARININ TEŞKİLAT YAPISI VE SAVAŞ TAKTİKLERİ

Aslında Kassam Tugayları başlığı içine Gazze’deki diğer direniş örgütleri de girmektedir. Bu kapsamda Gazze’deki direniş guruplarının savaşçı sayısının 10-15 bin civarında olduğu düşünülmektedir. Buna karşın İsrail ordusunun Gazze için tahsis ettiği asker sayısının 50-60 bin civarında olduğu değerlendirilmektedir ki bu da kilometre kareye yaklaşık bir İsrail bölüğü demektir. Kassam Tugayları bazen tek ama çoğunlukla iki-üç kişiden oluşan timler şeklinde ve bu timlerin bağlı olduğu gurup komutanlıkları, gurupların bağlı olduğu taburlar ve taburların bağlı olduğu tugaylar şeklinde esnek teşkilatlanmaya sahiptirler.

Bu teşkilatlanmalarda Tugay ve Tabur komutanlıkları daha çok genel koordinasyon ve eş güdüm sağlarlar. Büyük lojistik depolar olmadığı için daha çok lojistik akışı sevk ve idare ederler. Barış zamanı özellikle yer altı tünellerindeki ikmal serilerinin ve savaş malzemesi üreten atölyelerin çalışması da yine Tugay komutanlıklarının yetki ve sorumluluğundadır. Aynı zamanda kendileri de tecrübeli birer savaşçı olan Tugay ve Tabur komutanları istihbarat ve planlama gerektiren kritik hedeflerin imhasında ve muharebelerin hassaslaştığı anlarda ani müdahale, kaçma ve kurtulma operasyonları için yakın civarındaki az sayıda profesyonel savaşçılarla muharebelere dahil olurlar onun dışında çatışmalara genellikle katılmazlar.

KASSAM TUGAYLARININ ASIL MUHAREBE GÜCÜ

Sahada İsrail askerleriyle birebir karşılaşan ve çatışmaları yürüten ast kademedeki timler ve guruplar içindeki savaşçılardır. Ağırlıklı olarak taktik bölgesel sorumluluk sahasında tam bir serbestiyle hareket eden bu alt savaşçı guruplar çoğunlukla da kendi lojistiklerini mahalli imkanları kullanarak kendileri karşılarlar. Bölgesel kontrol amaçları olmadığı için esnek, çevik ve süratle hareket ederler ve İsrail askerlerinin yan ve gerilerine çekilerek sürpriz saldırılar yapabilirler.

Yıkılmış binaları ve bölgelerindeki tünelleri kendileri için doğal mevzi kuşakları olarak kullanabilen bu savaşçı guruplar bölgeyi çok iyi bildikleri için düşmanın olası hareket tarzlarını da önceden tahmin edebilme imkanına sahiptirler. Gündüz saatlerinde gizlenme ve gözetlemeye ağırlık veren Kassam Savaşçıları ani çıkan tek tank, küçük İsrail askeri timleri veya geri tahliye edilen İsrail askeri araçları ya da konvoyları ile muharebe sahasına inen genel maksat helikopterleri gibi fırsat hedeflerine karşı da baskın tarzında taarruzlar gerçekleştirebilirler.

İlginizi çekebilir!  Kassam Tugayları duyurdu: 5 İsrail tankı imha edildi!

Ancak asıl önemli saldırıları akşam alacakaranlık başlangıcından itibaren gecenin ilk birkaç saatlik dilimi içinde yapmaktadırlar. Özellikle gece karanlığının etkisiyle bir araya gelme ihtiyacı hisseden ve birbirlerine daha çok yaklaşan, tank veya diğer zırhlı araçların içine giren ve burada kendilerini güvende hisseden İsrail askerlerine sızma yaparak bir veya iki metre mesafeden kısa, şiddetli ve ölümcül vuruşlar gerçekleştiren Kassam Tugayları meskûn mahal çatışmalarında dünyadaki en profesyonel savaşçı gurubudur desek yanlış olmaz.

Bunun dışında İsrail ordusunun kullandığı tank, top ve diğer silahların ölü bölgelerini bilen bu savaşçılar buna göre tertibat alabilmekte ve silah ölü bölgeleri ile görüşün olmadığı geri bölgelerden ölümcül sızmalar yapabilmektedirler. Aynı zamanda her türlü tuzaklamayı ustalıkla yapabilen direniş gurupları İsrail güçlerinin ilerleme hızlarını oldukça yavaşlatmayı başarabilmişlerdir. Ölüm bölgelerine yerleştirilen tuzaklamaların gerisinde konuşlanmış keskin nişancılar nedeniyle havadan saldırılar hariç sahadaki tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi ve görülmesi neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bütün bunların ötesinde muharebe kapasitesini arttıran en önemli faktör ise motivasyondur. Gazze savaşı tarihe vatanı için ölmek üzere savaşanlarla yaşamak için savaşanların mücadelesi olarak geçecektir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.