ABD Başkanı Biden, ülkelerin ya “ağır insan hakları ihlallerine” karıştığını ya da demokratik yönetim yolunda ilerleme kaydedemediğini söyledi.
ABD, 2000 yılında Afrika Büyüme ve Fırsatlar Yasasını (Agoa) uygulamaya koydu. Yasa, uygun Sahra altı Afrika ülkelerine 1.800’den fazla ürün için ABD’ye gümrüksüz erişim hakkı veriyor.
Başkan Biden, her ikisi de bu yılki darbelerin ardından askeri yönetim altında olan Nijer ve Gabon’un Agoa’ya katılmaya uygun olmadığını, çünkü “siyasi çoğulculuk ve hukukun üstünlüğünün korunmasını tesis etmedikleri veya bu yönde sürekli ilerleme sağlamadıklarını” söyledi.
“İNSAN HAKLARININ AĞIR İHLALİ”
Ayrıca OAC ve Uganda’nın programdan çıkarılmasının, hükümetleri tarafından “uluslararası düzeyde tanınan insan haklarının ağır ihlallerinden” kaynaklandığını söyledi. Mayıs ayında ABD hükümeti, tartışmalı eşcinsellik karşıtı yasayı kabul ettikten sonra Uganda’yı Agoa’dan çıkarmayı ve ülkeye yaptırımlar getirmeyi düşündüğünü açıklamıştı.
Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “ABD ile Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Nijer ve Uganda arasındaki yoğun ilişkiye rağmen, bu ülkeler ABD’nin Agoa uygunluk kriterlerine uymama konusundaki endişelerini gidermede başarısız oldular” dedi.
DÖRT ÜLKEDEN HENÜZ BİR TEPKİ GELMEDİ
Ülkelerin, Agoa’dan ihraç edilmeleri önümüzdeki yılın başından itibaren geçerli olacak ve Agoa’nın katılımcı ülkeler arasında ihracatı, ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayı teşvik etmesiyle itibar kazanması nedeniyle ekonomilerini etkilemesi bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Gabon’a yapılan dış yardımların çoğunu askıya aldığını ve yalnızca Gabon’un geçiş hükümetinin demokratik yönetim kurması durumunda yardıma devam edeceğini duyurdu. Ağustos ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin “Nijer hükümetine fayda sağlayan bazı dış yardım programlarını duraklattığını” söyleyerek Nijer’e karşı benzer bir önlemi açıklamıştı.
Burkina Faso, Mali ve Gine daha önce bu ülkelerdeki askeri darbelerin ardından Agoa’dan ihraç edilmişti.