putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Ukrayna’ya askeri desteğini sürdürmesi ve Rusya üzerindeki baskı politikasını sürdürmesi halinde Kore Yarımadası’ndaki gerilimi tırmandırma imasında bulundu. Resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Vietnam’ın başkenti Hanoi’de Rus medyası için basın toplantısı düzenleyen Putin; Ukrayna krizi, Kuzey Kore ile yapılan savunma işbirliği anlaşması ve nükleer silah doktrinindeki olası değişiklikler üzerine değerlendirmeler yaptı.

Rusya lideri Putin, resmi ziyaret için gittiği Vietnam’ın başkenti Hanoi’de Rus basın mensuplarıyla bir araya geldi.

“Seul Zararlı Çıkar”

Hafta başında Kuzey Kore ile imzalanan ve dış müdahale durumunda karşılıklı savunma işbirliği öngören anlaşmaya değinen Putin, “Bağımsız ve egemen iki devlet olarak 1962 yılındaki anlaşmayı yenilemiş olduk” dedi. Güney Kore’ye de mesaj veren Putin, Seul yönetimine Kiev’e askeri yardım yapılması halinde kendilerinin de Kuzey Kore’ye silah verecekleri uyarısını yaptı. Rusya lideri, “Bizim yaptığımız anlaşmadan sonra Güney Kore’nin Ukrayna’ya silah vermeye başlayacağını açıklaması kendilerine zarar verir. Biz de Kuzey Kore’ye kendini savunması için gereken silahları veririz. Bu işten Güney Kore zararlı çıkar” diye konuştu.

Nükleer Tehdidi

ABD ve NATO’nun politikalarını da eleştiren Putin, “Washington yönetiminin Rusya’nın Ukrayna’da yenilmesi için dünya ülkelerine baskı yaptığını ve dünyadaki kriz odaklarını kurcaladığını“ savundu. “Bunu yaparken NATO’yu Asya Pasifik bölgesine de taşıma sinyalleri veriyor. Bu durum Rusya’nın ulusal güvenliğini yakından ilgilendirdiği için önlem almak zorundayız” diyen Putin, daha önce de dile getirdiği nükleer güç kullanımı tehdidini yineleyerek, “Nükleer doktrinimizde gerekli değişiklikleri yapmaya ve sonuna kadar gitmeye hazır olacağımız bilinmeli” dedi.

“Barış Formülü Belli”

Ukrayna’daki krizin çıkış yolunun 2022 yılında yarıda kesilen Minsk ve İstanbul müzakerelerine dönülmesinden geçtiği tezini tekrarlayan Rusya lideri, Rusya’nın işgal ettiği bölgelerden geri çekilmesi yönündeki beklentilerin “boşuna” olduğunu söyledi. Putin, Ukrayna’daki savaşı bitirmek için yaklaşık 10 gün önce açıkladığı şartların geçerliliğini koruduğunu dile getirdi. Putin 15-16 Haziran’da İsviçre’de düzenlenen Ukrayna barış konferansı öncesinde açıklama yapmış ve Ukrayna’da kalıcı barışın sağlanması için Lugansk, Donetsk, Zaparojye ve Herson bölgelerinin yanı sıra 2014’te ilhak edilen Kırım’ın Rusya’nın parçası olarak tanınması ve Ukrayna’nın NATO’ya katılmamayı taahhüt etmesi şartlarını ileri sürmüştü.