Adli tatil tarihleri yaklaştıkça, hakimler, savcılar ve adliye personeli izne çıkıyor. Bu dönemde bazı davalar ve işlemler yapılamıyor. Adliyede işi olan kişiler, “Adli tatil ne zaman başlıyor ve bitiyor?” sorusunu soruyor. İşte 2024 adli tatilinin başlangıç ve bitiş tarihleri ile tatil süresince görülen davalar hakkında ayrıntılar…

2024 Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor?

Adli tatil, her yıl 20 Temmuz’da başlar ve 31 Ağustos’ta sona erer. Yeni adli yıl ise 1 Eylül’de başlar. 2024 yılında da adli tatil aynı tarihlerde gerçekleşecektir.

Adli Tatilde Görülen Davalar

Adli tatil süresince aşağıda belirtilen dava ve işler görülmeye devam eder:

İhtiyati Tedbir ve Haciz: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

Nafaka, Soybağı, Velayet ve Vesayet: Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi: Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

İşçi Davaları: Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

Ticari Defter ve Kıymetli Evrak: Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

İflas ve Konkordato: İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

Keşifler: Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

Tahkim Davaları: Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

Çekişmesiz Yargı İşleri: Çekişmesiz yargı işleri.

İvedi Davalar: Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması adli tatilden sonraya bırakılabilir. Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat işlemleri de yapılır. Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

İlginizi çekebilir!  Sivrihisar'da kum fırtınası

Gündem haberlerini takip etmek için hemen tıklayın ve güncel haberlerden anında haberdar olun!

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.