İstanbul Kemerburgaz’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un, ABD’de yakalanmamaları halinde sahte pasaportla Küba’ya kaçma planı yaptıkları ortaya çıktı. Ayrıca, anne-oğulun Boston’da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlandığı öğrenildi.

ABD’de Tutuklandılar

Kemerburgaz’da 1 Mart’ta meydana gelen kazada ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur ve onu yurtdışına kaçıran annesi Eylem Tok, ABD’de yakalanarak tutuklandı. ABD yetkilileri, anne-oğulun kaçma riski olduğuna kanaat getirerek tutukluluklarının devamına karar verdi.

Özel Okul Ziyareti ve Sahte Pasaport Planı

Reuters’ın haberine göre, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, tutuklanmadan önce Boston’da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu. Tutuklandıkları sırada Tok’un üzerinde bulunan 5 bin dolarlık nakit para da polis tutanaklarına geçti. Mahkeme belgelerinde, Türk yetkililerin anne-oğulun ABD sonrası Küba’ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştıkları belirtildi.

Avukatın Açıklaması

Eylem Tok’un avukatı Brendan Kelley, müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini savundu. Kelley, Türk kanunlarında ebeveynlerin çocuklarını korumak için yaptıklarının suç sayılamayacağını, bu yüzden de ABD ile Türkiye arasında iadenin mümkün olmadığını iddia etti.

Kazanın Detayları

Kemerburgaz’da 1 Mart’ta meydana gelen kazada, seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış ve yol kenarına çekilmişti. Arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken, aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri buradaki 3 ATV’ye çarpmıştı. Kazada yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırılmış, yaralılardan Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti.

Adalet Bakanı’nın Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mısır adli makamlarıyla temasa geçildiğini, ABD’ye gittikleri tespit edilen şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakının ABD yetkili makamlarına iletildiğini açıklamıştı. Şüphelinin babası Bülent Cihantimur’un iş yerinde çalışan kurumsal iletişim uzmanı Ayşe Ceren S., “suçluyu kayırma” ve “delilleri gizleme” suçlarından tutuklanmıştı. Cihantimur ve kazadan sonra yaralılardan birinin kayıp telefonunu emniyete teslim eden A.K. hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.