Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki yılı aşkın süredir devam eden savaşın yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, “Avrupa’nın ortasında yıkıcı bir savaş yaşanıyor. Ölü ve yaralıların sayısı 500 bini aştı ve savaş bir yıpratma savaşına dönüştü. 21. yüzyılda bu trajedinin her gün daha da kötüleştiğini görüyoruz. Savaş devam ettikçe coğrafi olarak Ukrayna’nın ötesine geçme riski bulunuyor.” dedi.

Küresel Kutuplaşma ve Kitle İmha Silahları Riski

Fidan, savaşın küresel düzeyde kutuplaşmayı körüklediğini ve çatışmanın daha geniş bir savaşa dönüşebileceğine vurgu yaptı. Ayrıca, konvansiyonel savaşın kitle imha silahlarını içermesi riskine de dikkat çekti. “Çatışmanın fay hatlarını derinleştiriyor ve küresel düzeyde kutuplaşmayı artırıyor. İkinci olarak, söz konusu konvansiyonel savaşın kitle imha silahlarını içermesi gibi bir riskle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

“Köprüden Önceki Son Çıkış Olabilir”

Konferansın amacının savaşa son vermek olduğunu belirten Fidan, “Önümüzde Ukrayna barış planı var. Rusya da kısa bir süre önce kendi şartlarını paylaştı. İçeriği ve öne sürülen koşullardan bağımsız olarak bunların önemli adımlar olduğunu ve umut ışığı olduğunu düşünüyoruz. Ancak her iki taraf da diğer tarafın attığı adımların daha geniş kapsamlı savaş çabalarının bir uzantısı olduğunu düşünüyor. Bu konferans, köprüden önceki son çıkış olabilir.” dedi.

Rusya’nın Katılımı Eksikti

Fidan, Rusya’nın zirvede yer almamasının sonuç odaklı bir zirve olma potansiyelini düşürdüğünü ifade etti. “Çatışmanın diğer tarafı olan Rusya da salonda bulunsaydı, bu zirve daha sonuç odaklı olabilirdi.” dedi. Türkiye’nin diplomatik çabalarına değinen Fidan, “Türkiye, savaşın başlamasından bu yana diplomatik çabalara aktif olarak katıldı. Mart 2022’deki İstanbul görüşmeleri ve Karadeniz Tahıl Girişimi, diplomasi ve müzakerelerin ilerleme sağlayabileceğinin önemli işaretleridir. Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazırdır.” şeklinde konuştu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin Başarısı

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin başarılı ve benzersiz olduğunu belirten Fidan, bu girişimin her iki taraf için de öngörülebilirlik sağladığını ve deniz ticareti için seyir güvenliğini temin ettiğini ifade etti. Fidan, bu örnekten öğrenilecek çok şey olduğunu ve Türkiye’nin benzer bir mekanizmayı hayata geçirmeye yönelik son girişiminin de olumlu sonuç verdiğini söyledi.

Türkiye’nin Barış Çabaları

Türkiye’nin barış için çaba sarf etmeye devam edeceğini vurgulayan Fidan, “Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan desteğini kararlılıkla sürdürmektedir. Barış vizyonumuz gerçekçi, kapsayıcı ve uygulamaya yöneliktir. Bu amaçla ileriye dönük bir yol haritası oluşturmaya kararlıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da belirttiği gibi ‘Adil bir barışın kaybedeni olmayacaktır’.” dedi.