Bu tartışmalı kelime, bayram öncesini ifade etmek için kullanılır ve yıllardır gündemi meşgul eder. Arife, arefe veya arafe gibi farklı şekillerde kullanılan bu sözcüğün hangisinin doğru olduğu hep tartışılmıştır. Peki, TDKya göre doğru kullanım hangisidir?

Arife mi, Arefe mi?

Ramazan ve Kurban Bayramları yaklaştıkça “Arife mi, arefe mi?” sorusu gündeme gelir. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre bu kelimenin doğru yazılışı “arife” şeklindedir. Arapça kökenli olan bu kelime, belirli bir günün veya olayın bir önceki günü anlamına gelir.

Arife İle Örnek Cümleler

“Arife” kelimesi, bayram öncesi günleri ifade etmek için sıklıkla kullanılır. İşte bazı örnek cümleler:

“Bazı Ramazan ve bayram arifelerinde teyzelerim beni Eyüp’teki aile mezarlığına götürürlerdi.” – R. N.

“Arife günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkar.”

Arife Kelimesinin Kökeni

“Arife” kelimesi, en geç 1400’lü yıllarda Arapça “arafat” (irfan, bilme) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede “arefe” şeklinde kullanımına da rastlanır. Kurban Bayramı’ndan bir önceki gün hacıların Arafat’a çıkması nedeniyle bu gün “arefe” olarak adlandırılmıştır. Zamanla bu “önceki gün” anlamı Ramazan Bayramı için de geçerli olmuştur.

Günlük Kullanımda Arife

Günümüzde “arife” kelimesi sadece bayramlar için değil, herhangi bir önemli günün öncesi için de kullanılır. “Arife”nin kökenindeki “ereb” kelimesi, İbranice ve Aramice’de “gün batımı” ve “akşam” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça’da “bilme” ve “bilgi” anlamına gelen “irfan” kelimesiyle de bağlantılıdır.

Gündem haberlerini takip etmek için hemen tıklayın ve güncel haberlerden anında haberdar olun!

İlginizi çekebilir!  Selçuk Bayraktar: Milli Sistemler Hayati Öneme Sahip

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.