Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake uluslararası haber ajansı Reuters’ın sorularını yanıtladı.

Flake, iki ülkenin İsrail’in Gazze’deki savaşı konusunda yaşadığı görüş ayrılığına rağmen Türkiye’nin Batı’ya “güçlü şekilde demir attığını” ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha önce “hiç bu kadar güçlü olmadığını” söyledi.

ABD-Türkiye İlişkileri

Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkilerin güçlendiğine vurgu yapan Flake, “NATO’nun genişlemesi ve F-16 satış anlaşmasının ardından Türkiye batıya demir attı. ABD Kongresi’nin Türkiye’ye bakışı geçmişe nazaran daha iyi. ABD-Türkiye stratejik bağları hiç bu kadar güçlü olmamıştı.” değerlendirmesinde bulundu.

büyükelçi flake haberleri

buyukelci-flake-haberleri

Erdoğan-Biden Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmesine ilişkin soruya da yanıt veren Flake, “Washington’da gelecek ay düzenlenecek NATO zirvesi Biden-Erdoğan görüşmesi için bir firsattır. Mayıs ayında planlanan Biden-Erdoğan ziyareti Gazze durumu ile ilgili zorlu siyasi dönemde, program uyuşmazlığı nedeniyle iptal edildi.” dedi.

Gazze’de Ateşkes

Gazze ateşkes görüşmelerinde Türkiye’den yardım istediklerini söyleyen Flake, “ABD, ateşkes görüşmeleri sırasında Türkiye’den Hamas liderlerine bazı mesajlar iletmesini istedi.” açıklamasında bulundu.

BRICS’e Üyelik

Flake son olarak da Türkiye’nin BRICS’e üye olmasıyla ilgili olarak, “Türkiye’nin BRICS’e girmemesini umuyorum ama eğer gerçekleşirse küçük bir diplomatik değişim beklenebilir” dedi.