İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılar günlerdir dünyanın gündeminde. Yaşanan vahşete kayıtsız kalmayan sporculardan bazıları ise kulüplerinde kadro dışı bırakıldı. Konuyla ilgili Avukat Fatih Şaşıoğlu sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.
Avukat Şaşıoğlu yaptığı paylaşımda, kulüplerin kadro dışı kararlarının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu yaptırımların FIFA yasal düzenlemelerinde de hiçbir karşılığı olmadığını belirten Şaşıoğlu şunları ifade etti:
“Filistin’de katledilen masum insanlar için destek mesajları paylaşan futbolcular hakkında Avrupa kulüplerinin uyguladığı yaptırımlar hukuka aykırıdır. Bu yaptırımların FIFA yasal düzenlemelerinde de hiçbir karşılığı yoktur.
Bundesliga kulüplerinden Mainz 05, Filistin’e destek paylaşımı yapan El Ghazi’nin sözleşmesini feshettiğini açıklamıştır. Ligue 1 kulüplerinden Nice, sosyal medyadan Filistin’e destek mesajı paylaşan Cezayirli futbolcusu Youcef Atal’ın kadro dışı bırakıldığını açıklamıştır. Bunun gibi birçok örnek bulunmaktadır.
“Yaptırımlar FIFA ve CAS ilkelerine göre kabul edilemez nitelikte”
Ancak insani ve vicdani duygularla destek açıklamaları yapan ve herhangi bir kesimi aşağılamayan futbolcuların bu yaptırımlarla karşı karşıya kalması FIFA ve CAS ilke kararları göz önünde bulundurulduğunda kabul edilemez niteliktedir.
FIFA Futbolcuların Statüsü ve Transferi Talimatı (RSTP) md. 14 uyarınca Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi haklı nedenin varlığı halinde feshedilebilecektir. Ancak fesih nedeninin haklı olduğunu ispat yükü sözleşmeyi fesheden taraf üzerindedir. Futbolcunun yapmış olduğu açıklamaların kulüp ve toplum üzerinde telafisi güç zararlar doğurmayacağı, aksine açıklamalardan toplumsal barışın sağlanmasının zorunlu olduğunun anlaşıldığı kanaatindeyim. Dolayısıyla kulüp tarafından yapılan feshin haklı olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Profesyonel Futbolcu Sözleşmesini haksız bir şekilde fesheden kulüplerin futbolcuya tazminat ödemek zorunda kalacağını da vurgulamak istiyorum.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
FIFA ve CAS nezdinde yapılan yargılamalarda Evrensel Hukuk Kuralları göz önünde bulundurulmaktadır. Futbolcular tarafından yapılan ve herhangi bir kesimi aşağılamayan açıklamalar, gerek İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. maddesinde yer alan düşünce ve ifade özgürlüğü ilkesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde yer alan ifade özgürlüğü ilkesi kapsamında değerlendirilmelidir.”