Rusya, Gazze’deki insani krize son vermek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bir tasarı sundu. Rusya’nın tasarısında, “insani ateşkes” ilan edilmesi ve sivil ölümlerinin durdurulması istendiği bildirildi. Ancak tasarı, BMGK’deki oylamada ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya’nın karşı oylarıyla reddedildi.

Rusya’nın sunduğu tasarıda Hamas’ın adı geçmemesi dikkat çekerek, Brezilya’nın sunduğu bir diğer tasarıda ise Hamas’ın “terör saldırıları” kınanıyordu. Brezilya’nın sunduğu tasarısı oylaması ise ileriki bir tarihte yapılacak.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, tasarılarının tamamen insani amaçlı olduğunu söyledi. Nebenzia, Batılı ülkelerin siyasi çıkarlarına göre hareket ettiklerini ve dünyanın beklentilerini boşa çıkardıklarını ifade etti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya’yı eleştirdi. Thomas-Greenfield, Rusya’nın tasarısının Hamas’ı görmezden geldiğini ve terör örgütünü koruduğunu iddia etti.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour da BMGK’yi Gazze’deki katliama sessiz kalmakla suçladı. Mansour, İsrail’in saldırılarının acilen durdurulması, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

BMGK’de İsrail-Filistin sorununa ilişkin son alınan karar 7 sene önce 2016 yılında alınmıştı. ABD’nin çekimser kaldığı kararda, İsrail’in Gazze’deki işgal altındaki topraklarda yerleşim faaliyetlerine son vermesi isteniyor.