İngiliz Financial Times gazetesi, bu olayların tetikleyicisi olarak kabul edilen Hamas’ın askeri lideri Muhammed Deif hakkında ayrıntılı bir haber yayınladı. Haberde, Cumartesi günkü saldırının ardından yayınlanan bir videoda Deif’in sesinin yumuşak bir tonla konuştuğu belirtildi.
Videoda Deif, “Halkımıza yönelik işlenen suçlar, işgal çılgınlığı, uluslararası yasa ve kararların ihlali ve Amerika ile Batı’nın desteği altında, düşmanın artık sorumsuzca davranamayacağını anlaması için tüm bunlara son verme kararı aldık” ifadelerini kullanmıştı.
Deif’in “Misafir” lakabının nedenini açıklayan gazete, Filistinli Deif’in İsrail istihbaratından kaçınmak için her gece farklı bir Filistinlinin evinde kaldığını belirtti. Haberde ayrıca, saldırının Deif’in en ölümcül hamlesi olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca, 20 yıl önceki bir İsrail hava saldırısından kıl payı kurtulan Deif’in, Hamas ve Filistinliler tarafından büyük saygı gördüğüne dikkat çekildi. Filistinli profesör Mkhaimar Abusada, Financial Times’a verdiği röportajda, “Bu saldırıdan önce Deif, kutsal bir kişi olarak kabul ediliyordu ve hem Hamas hem de Filistinliler tarafından saygı gördü. İsrail’e karşı yürüttüğü bu son operasyon onu adeta bir tanrı gibi yüceltecektir” dedi.
Öte yandan, Hamas’ın elde ettiği en büyük kazançlardan birinin İsrailli rehineler olduğuna dikkat çekildi. Hamas’ın çok sayıda İsrailli rehini Gazze’ye getirdiği biliniyor. Bu durumun Hamas’a daha fazla müzakere avantajı sağlayabileceği öne sürüldü.
Daha önce İsrail, 5 yıl boyunca esir tutulan asker Gilad Shalit’i serbest bırakmak için Hamas’a bin Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. Bir diplomat, “Hamas’ın İsrailli rehineler konusunda sabrının bir gün ödüllendirileceğini biliyor. Zaman içinde İsrail hükümeti üzerinde kamuoyu baskısı oluşacaktır. Hamas, beklemeye devam etmelidir” şeklinde konuştu.
Deif hakkında yapılan açıklamalarda, onun Filistin içinde gölgeler içinde yaşadığı ve sessiz bir karakter olduğu vurgulandı. Ayrıca, Deif’in şiddet kullanmaktan çekinmeyen bir lider olduğuna dikkat çekilirken, Filistin içindeki siyasi bölünmelerle ilgilenmediği belirtildi. Ayrıca, Gazze’nin altındaki tünellerin yapımının Deif tarafından yönetildiği ve onlarca yıl süren çalışmaları denetlediği ifade edildi. Gerçek adı bile bilinmeyen Deif’in eski tek bir fotoğrafının bulunmadığı da aktarıldı.
İsrailli yetkililer, Cumartesi günkü saldırının Deif’in hedeflerine dikkat çekti. Yetkililer, Deif’in yerleşimcileri, işgal altındaki topraklardaki askerleri, Kudüs ve Tel Aviv’deki otobüsleri hedeflediğini belirtti. Bir İsrailli yetkili, “Artık barış görüşmeleri olmayacak, sadece karşılıklı misilleme olacak” dediğinde, Financial Times ise bu açıklamaları, “Bu, Deif’in istediği bir sonuç gibi görünüyor” şeklinde yorumladı.