Cabir Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bora, son yıllarda altın trendlerinde inci detaylarıyla süslenmiş yüzükler ve ince altın zincirli kolyeler trend haline geldiğini, genç kesimde minimalist tasarımlar da popülerlik kazandığını açıkladı.

1. Şirketinizin kısa hikâyesini anlatabilir misiniz?

Cabir Kuyumculuk olarak 1955 yılından itibaren üretim yapıyoruz. Üretimlerimizi yurt içi ve yurtdışında kuyum markalarına gönderiyoruz. Altın işlemeye yönelik geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor, bu nedenle çeşitli tasarımlar ve türlerde altın işliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerimizin taleplerine ve üretim kapasitemize bağlı olarak yıllık 1,5 ton altın işlemesini yapıyoruz. Üretimin %30’luk kısmı yurt içine gönderiliyor. Türkiye’de işbirliği yaptığımız 15 farklı kuyum markası bulunuyor. Üretimimizin %70’luk kısmı yurt dışındaki altın markalarına gönderiliyor. Cabir Kuyumculuk olarak yurtdışındaki müşterilerimiz için standart ve özel siparişler olarak her yıl yaklaşık 15-20 milyon dolarlık altın ihracatı gerçekleştiriyoruz.

2. Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Amacımız, Türk kalitesi ve işçiliğini dünyada sıralamasında en üst sıraya yerleştirmektir. Bu sebeple tüm yurt dışı çalışmalarımızda, katıldığımız fuarlarda markamızı dünyaya daha fazla duyurmak için çalışıyoruz. İşbirliği içinde olduğumuz ülkelerde de müşterilerimize trend ve kaliteli işçiliğe sahip özel tasarımlar sunuyoruz. İhracat yaptığımız başlıca ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Kuveyt bulunuyor. Yakın zamanda da yönetim kurulunda Katar’a açılma kararı aldık. Yeni ülkelere de girmek için fizibilite çalışmalarımız sürüyor.

3. İşbirliği içinde olduğunuz ülkelerde altın tercihleri nasıldır?

İşbirliği içinde olduğumuz ülkelerde altın tercihleri kültürel ve moda faktörlerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Ortadoğu ve Arap ülkelerinde geleneksel ve gösterişli tasarımlar daha fazla tercih eliyor. Batı ülkelerinde ise minimal ve modern tasarımlar ön planda diyebiliriz. Türkiye’de ise farklı bölgelerde farklı modeller tercih ediliyor. Doğu Anadolu’da gösterişli modeller hâkimken batıya yaklaştıkça daha minimal ürünlerin tercih ediliyor.

İlginizi çekebilir!  Altından dolara, sikkeden Bitcoin’e para… - Ferhat ÜNLÜ

4. Türkiye dünyada altın üretimi ve ihracatı konusunda nerede?

Türkiye, dünya genelinde altın üretimi ve ihracatı konusunda önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin tarihi ve kültürel bağları altın işleme endüstrisinin gelişimine katkı sağlıyor. Türkiye dünyada altın üretimi ve ihracatı konusunda önemli bir yere sahip ve ortalama yıllık altın üretimi 35 ton civarında seyrediyor. 2022’de de 10,2 milyar dolar altın ihracatı gerçekleştirdik.
Ayrıca Dünya Altın Konseyi verilerine göre; 2023 yılı ilk çeyrekte ülkemiz külçe ve sikke formundaki altın yatırımının ilk kez 50 tona ulaşarak rekor kırdı. Aynı dönemde küresel talep 302 ton olarak gerçekleşmişti. Böylelikle ülkemiz ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına gerçekleştirdi. Ülkemiz ile birlikte Çin’in 66 tonluk, Hindistan’ın da 34 tonluk talebi öne çıktı. Ülkemizde altın üretimi ve ihracatı, hem ekonomik hem de stratejik açıdan büyük bir potansiyel taşıyor.

5. Türkiye’de hangi tür altın daha çok tercih ediliyor?

Türkiye’de genel itibariyle bilezikler her zaman daha çok tercih ediliyor. Ancak kolye ve yüzüklerin popülaritesi de azımsanamayacak düzeyde. Son yıllarda altın trendlerinde ise inci detaylarıyla süslenmiş yüzükler ve ince altın zincirli kolyeler trend haline gelmiştir. Genç kesimde minimalist tasarımlar da popülerlik kazandı.

6. Bir altının gerçek veya sahte olduğunu vatandaşlar nasıl anlayabilir?

Altının gerçek veya sahte olduğunu çıplak gözle bakarak anlamak artık imkânsız hale geldi. Sahte altın ile gerçek altın birbirinden ayrılamayacak kadar benzer şekilde üretiliyor. Bu sebeple altın alırken vatandaşların altın ayarını ve damgasını kontrol etmelerini öneriyoruz. Ayrıca, güvenilir bir kuyumcudan alışveriş yapmak her zaman en önemli korunma yöntemleri arasındadır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.