WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0685 0.13%
EURO 38,0660 -0.03%
ALTIN 2.830,840,08
BITCOIN 21490044,49%
Elif Şafak’ın kitapları çalıntı mı? Mahkemeden flaş karar

Elif Şafak’ın kitapları çalıntı mı? Mahkemeden flaş karar

Elif Şafak’ın Bit Palas romanı intihal olduğu için mahkeme tarafından tazminat ödemeye mahkum edildi. Mine Kırıkkanat, davayı kazandığını sosyal medyadan duyurdu.

25 Ocak 2024 13:17
Elif Şafak’ın kitapları çalıntı mı? Mahkemeden flaş karar
0

BEĞENDİM

Daha önce de Elif Şafak’ın başka kitaplarda da intihal iddiaları olmuş ve pek çok sosyal medya kullanıcı olaya tepki göstermiş hatta ekran görüntüleri ile paylaşımlar yaparak tepki gösterilmişti.

Yazar Mine Kırıkkanat, Elif Şafak’ın Bit Palas romanının, kendi romanı Sinek Sarayı’ndan kopya çektiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Kırıkkanat’ın haklı olduğuna karar verdi ve Şafak’ın intihal yaptığını tescilledi.

Mahkeme, Şafak’ın romanını inceledikten sonra, Sinek Sarayı ile arasında kitap isminden başlayarak, kurgu, karakter, mekan ve zaman gibi pek çok unsurda benzerlik buldu. Mahkeme, bu benzerliğin esinlenme değil, intihal olduğuna hükmetti ve Şafak’ın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ihlal ettiğine karar verdi.

Elif Şafak'ın kitapları çalıntı mı? Mahkemeden flaş karar

Mahkeme, Şafak’ı 159 bin lira, kitabın yayıncısı Doğan Kitap’ı da 83 bin lira maddi tazminat ödemeye mahkum etti. Ayrıca, Kırıkkanat’a 10 bin lira da manevi tazminat ödenecek. Kararın kesinleşmesi halinde, Bit Palas’ın yeni baskısı yapılamayacak ve piyasadaki kitaplar toplatılacak. Mahkemenin gerekçeli kararı, en yüksek tirajlı üç gazeteden birinde ilan edilecek.

KIRIKKANAT: ADALET VUKU BULDU

Kararı duyuran Kırıkkanat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “19 Ekim 2021 tarihinde Elif Şafak’a karşı açtığım intihal davası; lehime sonuçlanmış bulunmaktadır. Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, ilişikteki gerekçeli kararda ayrıntılı biçimde açıklandığı gibi Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanının, ‘Sinek Sarayı’ romanımdan intihal olduğuna hükmetmiştir” dedi.

Elif Şafak'ın kitapları çalıntı mı? Mahkemeden flaş karar

Kırıkkanat, davada kendisine destek olan mahkeme heyetine, bilirkişi kuruluna, avukatına ve kızına teşekkür etti. “En zor zamanlarımda yazdığım Sinek Sarayı romanım için adalet vuku buldu” diyen Kırıkkanat, “Yaşamda her iyiliğin ve her kötülüğün bir karşılığı, intihalcilerin de fütursuzca çaldıklarının bedelini ödeme zamanı vardır” ifadelerini kullandı.

DOĞAN KİTAP: KARARI REDDEDİYORUZ

Davanın ilk duruşmasından sonra Doğan Kitap, yaptığı açıklamada, “Dünya çapında bir yazarın saygınlığına dönük, belli ki kişisel husumet ve hasetten beslenen bu ve benzeri tüm girişimlere karşı her tür hukuki yola başvurulacağını da belirtmek isteriz. Bunca haksızlık ve iftira karşısında bizler de manevi tazminat davası açacağımızı kamuoyuna duyururuz” dedi.

Doğan Kitap, Mine Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı ile Bit Palas arasında bir benzerlik olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu savundu. “Anlatım biçimi, konusu, kurgusu, karakterleri, hayal gücüyle bir edebi yapıttır ‘Bit Palas’. Yayımlanmasından 20 sene sonra, sırf içinde ‘Beyoğlu’nda Art Nouveau bir apartman’ var ve o apartmanın da yanında çöpler ve kediler var diye, bir başka kitapla arasında kurulmaya çalışılan intihal iddiaları sadece kasıtlı, zoraki, art niyetli değil, bir o kadar acıklı ve gülünçtür” diye konuştu.

ELİF ŞAFAK KİTAPLARI

Kem Gözlere Anadolu

Pinhan

Şehrin Aynaları

Mahrem

Bit Palas

Araf

Beşpeşe

Med-Cezir

Baba ve Piç

Siyah Süt

Aşk

Kâğıt Helva

Firarperest

İskender

Şemspare

Ustam ve Ben

Sakız Sardunya ile Eğlence Günlüğü

Havva’nın Üç Kızı

Sanma Ki Yalnızsın

Aşkın Kırk Kuralı

On Dakika Otuz Sekiz Saniye

Bölünmüş Bir Dünyada Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz

Kayıp Ağaçlar Adası

Uğur Selamcı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.