Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan ile mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Bakan Bayraktar, ‘Görüşme sonrası imzaladığımız mutabakat zaptı ile karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere madencilik alanında geniş bir iş birliğinin önünü açmış olduk’ dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan ile mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu.

Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Sn. Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile Bakanlığımızda bir araya geldik. Görüşme sonrası imzaladığımız mutabakat zaptı ile karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere madencilik alanında geniş bir iş birliğinin önünü açmış olduk” dedi.

Bayraktar gündemi değerlendirdi

Bakan Bayraktar, TRT Haber’de gündeme dair soruları yanıtladı. Petrol ve doğal gaz hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Bütün aramaları kendi filomuz ve gemilerimizle yapıyoruz. Petrol ve doğal gazda olan bağımlılığımızı azaltmak için kendi denizlerimizde arama yapmaya başladık” dedi.

“Gabar en büyük keşif”

“Özellikle Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşmaktı. Bu stratejinin sonuçlarını da 2020’den itibaren görmeye başladık.

Bu yıl içerisinde petrolde müjdeli haberi milletimizle paylaştık. Gabar’daki keşif 100 bin varillik Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir. Orada üretim biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibariyle 20 bin varil üretime çıkmış durumdayız. Nasıl Sakarya’da yeni müjdelere ihtiyacımız varsa aslında Türkiye’nin birkaç tane daha Gabar’a ihtiyacı var açıkçası.”

Van’da yeni sondaj

İnşallah Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız.

Türkiye çok önemli bir coğrafyada. Bizim için önemi şu, dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer alıyor.

Örneğin Libya’da örneğin Irak’ta farklı coğrafyalarda bizim Türkiye Petrolleri’ni BOTAŞ’ı özel sektörümüzü buralarda daha aktif kullanmaya başlamamız lazım. Oradaki keşifler elbette ülkemizin hanesine yazılacak.

İlginizi çekebilir!  Rusya ve Ukrayna'ya yeni büyükelçi

Petrol ve doğal gaz aramacılığı işi çok teknik ve içerisinde birçok zorluğun olduğu bir alandır. Sakarya gaz sahasında biz ilk keşfi yaptığımızda o noktadaki derinlik 2 bin 100 metre yani 2 kilometrenin üzerinde bir deniz derinliği var.

Yer yer 3 bin metrelik bir sondaj yapıyorsunuz. O doğal gazı oradan çıkarıp 170 kilometre ile karaya çıkarıyorsunuz. Bu çok kolay bir hadise değil.

Türkiye’de aranmadık yer kalmayacak

Bizim temel hedefimiz şu. Türkiye’de aranmadık hiçbir yerin kalmaması lazım. Önce 2 boyutlu sismik yaparız. Orada göze çarpan bir şey olduğu zaman 3 boyutlu sismikle biraz daha analiz yapılır. Bu aylar alan sonrasında da analizi haftalar süren çalışmalardır.

Sonrasında sondajı çok büyük maliyetler olan çalışmalara gidilir. Bu çalışmalar sonunda ekonomik değeri olan bir şey bulamayabilirsiniz. Önümüzdeki dönemde sondaj yapmayı planladığımız alanlardan bir tanesi Orta ve Doğu Karadeniz. Hem Ordu’da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var. Geçmişte açıkçası Karadeniz de biz kuyular kazdık.

Onun dışında yeni müjde iki şekilde gelir. Bir daha önce yapılmamış bir sahada sondaj yapmanız. İki rezerv miktarının artması şeklinde olabilir.

Bu konuda kazdığımız en önemli kuyulardan bir tanesi Akdeniz sondajıdır. Önümüzdeki dönemde Van’da Hakkari’de kazmayı planladığımız arama sahalarımız var.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.