Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda düşüşün sürdüğünü belirterek, "Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir" açıklamasında bulundu.

fatih karahan enflasyon

Merkez Bankası Başkanı Karahan İstanbul’da düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü ve YİSAD Yassı Çelik Konferansı kapsamında yaptığı sunumda, Türkiye’nin makroekonomik görünümü ve para politikasına dair önemli mesajlar verdi.

Hizmet Enflasyonunda da Gerileme Başladı

Karahan, 2024’ün ilk çeyreğinde enflasyonun ana eğiliminde geçici bir yükseliş gözlendiğini, ancak genel düşüş eğiliminin sürdüğünü vurguladı. Özellikle geçmişe endeksleme eğilimi olan kalemlerin hizmet enflasyonunu yukarı yönlü etkilediğini belirten Karahan, buna rağmen düşüşün bu alanda da belirginleşmeye başladığını söyledi.

Maliyet Artışları Yavaşlıyor, Beklentiler Geriliyor

Maliyet baskılarının azaldığına dikkat çeken TCMB Başkanı, enflasyon beklentilerinde de aşağı yönlü bir eğilim olduğunu dile getirdi. Bu gelişmelerin para politikasının etkinliğini artırdığına işaret etti.

Para Politikası Adımları: Likidite ve Faiz Düzenlemeleri

Karahan, TCMB’nin son dönemdeki para politikası adımlarını da paylaştı. Gecelik borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya çıkarıldığını, buna karşın politika faizinin yüzde 42,5 seviyesinde sabit tutulduğunu hatırlattı.

Likidite yönetiminde repo ihalelerine geçici olarak ara verildiğini, depo ihalelerinde vadenin uzatıldığını belirten Karahan, ayrıca 91 güne kadar vadeli likidite senedi ihracına ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandığını da aktardı.

Karahan: İç Talep Ilımlı Seyrediyor

İktisadi faaliyete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karahan, 2024 yılında talep kompozisyonunun daha dengeli olduğunu ve üretim göstergelerinin toparlanmaya işaret ettiğini söyledi. İç talebin ılımlı ama dirençli seyrettiğini ifade etti.

Cari işlemler açığının tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğuna dikkat çeken Karahan, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin de istikrarlı olduğunu vurguladı.

Küresel Ekonomide Belirsizlikler ve Piyasalarda Oynaklık

Konuşmasında küresel ekonomik görünümü de değerlendiren Karahan, dünya genelinde ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizliklerin arttığını söyledi. Bu durumun uzun vadeli tahvil faizlerini etkilediğini ve emtia fiyatlarının gerilediğini belirtti. Ayrıca, finansal piyasalarda oynaklığın yükseldiğini ifade etti.

İlginizi çekebilir!  Ekmek Fiyatlarına Zam Olacak mı: Federasyon Başkanı Açıkladı

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.