13 kez görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonla mücadelemizi başarıyla sürdürüyoruz. Türkiye olarak bu yılın sonuna geldiğimizde yine enflasyonu konuşacağız ama bugünkü kadar artık konuşmayacağız” dedi.

cevdet yılmaz kop 1

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı Bilgilendirme İstişare Toplantısı’nda konuştu.

YHT Demiryolu Hattının Yarısı KOP Bölgesinde

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2004 yılında Türkiye’deki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 8’İ KOP bölgesindeyken, bugün bu oranın yüzde 13 civarına yükseldiğini dile getirdi. Bölgede yine 1,5 milyon hektar gibi çok büyük bir alanda toplulaştırma çalışması yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Tarla içi geliştirme projeleri tamamlandı. Bununla birlikte birçok göstergenin iyileştiğini görüyoruz.

Artık KOP’a sadece tarım olarak değil, daha geniş bir çerçevede ve daha geniş bir coğrafyada bakıyoruz. 2002’de bölgemizde sadece 3 üniversite varken, günümüzde 3’ü vakıf olmak üzere, toplam 13 üniversiteye ulaşmış durumdayız. Sağlık hizmetleri alt yapısı güçlendi. 2002’de 87 olan hastane sayısı bugün 108’e yükseldi. Yatak sayısı neredeyse iki katına çıktı. Niteliği de çok büyük oranda dönüşmüştür. Bölgemizde 2002’de sadece 448 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu yaklaşık 5 kat artarak, 2 bin 861 kilometreye çıkmıştır. 2002 yılında bölgede otoyol bulunmazken, bugün 302 kilometre otoyolu olan bir bölgeden bahsediyoruz.

Demiryolu yatırımlarında da tarihi gelişmeler kaydedildi. Bölgeye 2002 yılından bu yana bin 73 kilometre hızlı ve yüksek hızlı trenler için demiryolu hattı inşa edilmiştir. Artık Ankara ve Konya çok daha yakın. Bunun etki değerlendirmesini de iyi yapmak gerekir. Ankara-Konya, Konya-Karaman ve Ankara-Kırıkkale, Yozgat, Sivas yüksek hızlı tren hatlarını içeren bu hat uzunluğu, ülkemizdeki hızlı ve yüksek hızlı demiryolu hattının yaklaşık yarısını oluşturuyor” dedi.

cevdet yılmaz kop 2

KOP Bölgesinin Turist Sayısı Arttı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, daha sonra şunları kaydetti: “Havayolu taşımacılığında da yine önemli artışlar var. OSB ve KSS sayıları ciddi anlamda gelişti. KOP bölgesi bunların yanı sıra; birçok tarihi, kültürel ve doğal turizm alanına sahip. Kapadokya, Mevlana Müzesi, Çatalhöyük gibi uluslararası turizm değerlerimiz, dünya çapında bilinen destinasyon haline gelmiş durumda. 20 yıl önce 2 milyon civarında olan turist sayısı, bugün 5 milyonu aştı. Tarımda, sanayide ve hizmet sektöründe yeni bir bölgeden bahsediyoruz.”

İlginizi çekebilir!  Milyonlarca emeklinin zam farkı bugün hesaplarda

166 Projeye 350 Milyar TL Civarında Bir Kaynak Ayrılacak

Bugüne kadar yapılan yatırımların, önümüzdeki dönemde yapılacak yeni yatırımların daha etkili olmasını sağlayacağını ve yeni yatırımlara sağlam bir alt yapı oluşturacağını dile getiren Yılmaz, Yeni KOP eylem planının da da gelecek dönemde bölgede yapılacak yatırımlar için bir mihenk noktası olacağını aktardı. Yılmaz, “2024-2028 dönemi için eylem planı kapsamında 166 projeye 350 milyar TL civarında bir kaynak öngörüyoruz. Bu bölgeye yapılacak toplam yatırım miktarı değil. Sadece eylem planımız kapsamında ele aldığımız projelerin tutarından bahsediyorum. Bölgemize büyük bir ivme katılacak” diye konuştu.

cevdet yılmaz kop 3

KOP Bölgesi Daha Rekabetçi Hale Getirilecek

“Geçmiş plan dönemlerinde KOP bölgesindeki öncelikli hedefimiz toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımıydı” diyen Yılmaz, “Bunun yanı sıra; ekonomik ve alt yapının güçlendirilmesi, beşeri ve sosyal yapının iyileştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi eksenine odaklanmıştık. Şimdi ise KOP bölgesini daha gelişmiş, daha güçlü ve rekabetçi bir hale getirmek için yeni adımlar atıyoruz. Tarımı stratejik bir sektör olarak, modası hiçbir zaman geçmeyecek sektör olarak görüyoruz. Bu çerçevede tarım konusunda çok önemli çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

“Mücadelemizi Başarıyla Sürdürüyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şu cümlelerle konuşmasını tamamladı: “Planlı tarımı ve tarımda verimliliği artırmayı öngören, akılcı tarım uygulamalarını öngören bir yaklaşım içindeyiz ve önemli dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Tarımda, gıdada atacağımız adımlar sadece sosyal refahımızı artırmakla ve çiftçilerimizin gelirini artırmakla kalmayacak, makroekonomik istikrarımıza da katkıda bulunacak.

Özellikle enflasyonla mücadelede gıda arzının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Artan gıda arzı hem insanımızın daha sağlıklı ve uygun maliyetle imkana erişmesini sağlayacak hem de makroekonomik istikrarımıza, enflasyonu düşürme etkisiyle katkıda bulunacak. Mücadelemizi başarıyla sürdürüyoruz. Geçen yılın haziran ayıyla başlayan dezenflasyon sürecimizin bu yıl da devam edeceğini öngörüyoruz. Her geçen ay hedeflerimize daha çok yaklaşacağız. Türkiye olarak bu yılın sonuna geldiğimizde yine enflasyonu konuşacağız ama bugünkü kadar artık konuşmayacağız.”

İlginizi çekebilir!  Rekabet Kurumu Ödemelerinde Yeni Dönem

 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.