75 kez görüntülendi.
büşra as

Büşra AS – 17 Aralık 2024

Baskıcı Aileler ve Çocukları; Bir kelimenin anlamını bilmek gündelik hayatta onu uygularken nelere yol açabileceğini öngörmek için yeterli oluyor. Fakat gün içinde yaptığımız eylemleri sorgulamayı o kadar çok unutuyoruz ki durup düşünsek, yanlış olaylara mal olabilecek şeyleri bulmamız aslında çok daha kolaylaşabilirdi.

Tıpkı gündelik hayatta olduğu gibi aile hayatı içerisinde de anne babalar yaptıkları eylemleri yeterince irdelemedikleri için istemeden de olsa çocuklarına karşı yanlış ebeveyn tutumları sergileyebiliyorlar. Anne babaların eylemlerini sorgulamamalarının birçok nedeni var. Bu nedenler arasında alışkanlıklar, doğru bilinen yanlışlar, tabular ve geniş bakış açısına sahip olmamak gibi konular karşımıza çıkıyor.

Annem babam bize böyle davranıyordu, elalem ne der, bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu, bu çocuk kime çekti gibi fikirler anne babanın çocuğa sağlıklı yaklaşmasını baltalamaktan başka bir işe yaramıyor.

Birçok anne baba çocuklarının eksik yönlerinden yakınıyor ve davranışlarının sebeplerini bulmakta güçlük çekiyor. Halbuki anne babanın çocuğunu anlayabilmesi için, nasıl bir ebeveyn tutumu içerisinde olduğunun ve bunun nelere yol açabileceğinin farkında olması yeterli.

Çocuklarda olumsuz etkilere yol açan bazı yanlış ebeveyn tutumları bulunuyor. Bu tutumlardan bir tanesine örnek olarak baskıcı ebeveyn tutumunu gösterebiliriz. Yazının başında bahsettiğim gibi anne babalar baskının kelime anlamını iyice düşünerek hareket etseler belki de bu tutumdan hemen vazgeçecekler.

Baskı, bir şey üzerinde güç kullanmak, bir maddeyi sıkıp ezmek, formunu değiştirmek gibi anlamları içeriyor. Ciddi anlamda çocuğunuzu fiziksel olarak ezdiğinizi, şeklini bozduğunuzu ve sıktığınızı hayal edin.

Bunu düşünmek bile sizi rahatsız etmeye yetti değil mi? Hele ki bu davranışı çocuğunuza bir başkasının yaptığını düşünün… Bunu düşünmek daha da zorlayıcı olacaktır. İşte baskıcı tutumlar çocuk için bu yüzden sağlıksız ve işe yaramayan bir tutumdur.

İlginizi çekebilir!  Wilders’ın kedisi ve faşizmi

Anne baba isteklerini çocuğa tehdit, şiddet, korkutma yoluyla yaptırırsa hem yetişkinlik çağında hem de çocukluk çağında çocuklarının karakter ve alışkanlıklarına olumsuz dokunuşlar yapmış olurlar.

Baskıcı ailelerin çocuklarında asilik, başına buyruk olma, aşırı tepkiler verme, hayata karşı isyanda olma gibi durumlar ortaya çıkabileceği gibi tam aksine pısırık olma, özgüven eksikliği, kaygı bozuklukları, utangaçlık, çekingenlik gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da baskı davranışı çocuğun ruh sağlığı, okul ve iş başarısı gibi hayatının her yaşını etkileyecek hale gelebilir.

Çocuğu kaygılandırmadan, korkutmadan ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik yönlendirmek, yaşına uygun kurallar koymak, kuralları esnetmemek, takdir ve teşekkür etmek çok daha etkili bir tutum olacaktır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.