Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Filistin’de tüm dünyanın gözleri önünde benzeri görülmemiş saldırılar yaşanıyor. Masum çocuklar acımasızca katlediliyor. 7 Ekim’den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yok. Gazze’de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’nde konuştu.

“ÖNCELİĞİMİZ İNSANİ ATEŞKESİN TESİS EDİLMESİDİR”

Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, “Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir. Müslüman, Hristiyan, Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerine çalıyoruz. Uluslararası konferans için zemin oluşturma çabalarımız sürüyor” dedi.

TÜRK DÜNYASININ DAYANIŞMASI

“En önemli gücümüz Türk dünyasının dayanışması” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

Bu hakikati son dönemde karşılaştığımız pek çok hadisede gördük, görüyoruz. Can Azerbaycan vatan muharebesinin ardından Karabağ’da 30 yıldır süregelen işgale tamamen son verdi. Bu tarihi başarıdan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Böylece bölgemizde kalıcı barışa bir adım daha yaklaşmış olduk. Açılan fırsat penceresinin değerlendirilmesi en büyük arzumuzdur.

“AZERBAYCAN’A OLAN DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRMELİYİZ”

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi mühimdir. Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan’ı birbirine bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Hattın açılması tüm bölge ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlayacağı gibi Türkiye’yi de ata yurdumuz olan Orta Asya’ya bağlayacaktır. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için Türk dünyası olarak Azerbaycan’a olan desteğimizi sürdürmeliyiz.

ERDOĞAN’DAN KIBRIS MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Büyük Türk ailesinin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkleriyle hareket etmek hepimizin yükümlülüğüdür” dedi.

“SINIR GEÇİŞİ VE VİZE KOLAYLAŞTIRILMALI”

Ülkelerimiz arasındaki ulaştırma ağlarına özellikle eğilmeliyiz. Ulaşım ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, sınır geçişlerinin ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması için işbirliğini güçlendirmeliyiz.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİ TÜRK DEVRİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Dostlarım, aile meclisimiz Semerkant Zirvesi’nde tarihi karara imza atmıştır. Sizlere bu karar için bir kez daha teşekkür ediyorum. KKTC’yi gözlemci olarak aramızda göreceğimize inanıyorum. Gözlemci üyemiz Türkmenistan’ı da tam üye olarak görmek istediğimizi vurgulamak istiyorum.

Tüm Türk dünyasının barışı ve refahı yönünde adımlar atmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemi Türk devri yapmak için çalışacağız.