Ferhat ÜNLÜ – 16 Şubat 2024
Girizgâhı, Anadolu Ajansı’nın güncel haberiyle yapalım; gerisi kolay: Rakamlar, 2023 senesinde Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yeni nesillerin kariyer tercihleri arasında giderek yükselen bir kurum haline geldiğini ortaya koyuyor. Teşkilata geçen yıl, büyük çoğunluğu 20-30 yaş arası, yani Y ve Z Kuşağı’na mensup 22 bin 42 kişi başvurmuş. Öte yandan MİT’e; terör örgütleriyle ilgili ihbar sayısında da bir önceki yıla, yani 2022’ye göre üçte birlik artış söz konusu. MİT’in internet sitesine geçen yıl yapılan ihbarlar bir önceki yıla oranla 36 bin artarak 142 bin 373’e çıkmış.
İmdi… Biz bu yazıda World of Türkiye okurları için, daha doğrusu WT’nin genç okurlarından MİT’e girmek isteyenler için tavsiyelerde bulunacağız. MİT Efsanesi adlı kitabımda da yazmıştım, önümüzdeki haftalarda piyasaya çıkacak MİT Gerçeği adlı yeni kitabımda da ayrıntıya girdim.
MİT’e eski nesillerin deyimiyle ‘intisap’ konusunun haber değeri en yüksek boyutu ile başlayalım. “Dövmeli biri MİT’e girebilir mi?” sorusu sık soruluyor gençler tarafından. MİT, “Dövmem var. Dövme, başvuru yapmama engel mi?” sorusuna şu yanıtı vermiş: “İlgili sağlık esaslarımız gereğince başvuruda bulunacak adayların dövmesi olmamalıdır.”
Sağlık esaslarının ayrıntıları belirtilmemiş. Ancak aşikâr ki; dövme, sahada görev yapacak olanların kolay ayırt edilmesini sağlayacak bir iz. Bu nedenle istihbaratçı adaylarının vücutlarının herhangi bir yerine -en mahrem yerler de olsa- dövme yaptırmaması şart koşulmuş. Demek ki gençler! Eğer istihbaratçı olmak istiyorsanız dövmeden uzak durmanız elzem.
ÇİFTE VATANDAŞ MİT’E GİREBİLİR AMA…
MİT’e iş başvurularında son dönemin ilginç sorularından biri, bir ‘çifte vatandaş’ tarafından sorulmuş. MİT, “Çifte vatandaşlığım var. İş başvurusu yapabilir miyim?” sorusuna “Birden fazla vatandaşlığa sahip olmak başvuruya engel teşkil etmez” diye yanıt vererek çifte vatandaş başvurularına yeşil ışık yakmış. Ancak MİT’e girecek kişinin eşinin yabancı uyruklu olmaması şart.
Bir diğer önemli soru, ilkokul mezunu bir vatandaştan gelmiş. MİT, “İlköğretim mezunuyum. İş başvurusunda bulunabilir miyim?” sorusuna, “MİT’e başvurabilmek için en az ortaöğretim (lise) mezunu olmanız gerekir” diye yanıt vermiş.
MİT’e iş başvurusu yapmayı düşünenlerin en sık sorduğu sorulardan biri “En fazla kaç yaşındaki adaylar başvuru yapabilir?” sorusu. Genel başvuruda 35 yaşı geçmemiş olma kriteri var. Spesifik branşlarda da başvuruda belirtilen yaş sınırının aşılmaması genel kural.
MİT, GERÇEK KURTLAR VADİSİ
MİT’e başvuru ve ihbar artışında elbette Teşkilat’ın kamuoyundaki imajının son yıllarda olumlu anlamda değişmiş olmasının etkisi var. Yıllar içinde evrimini bizzat müşahede ettiğim üzere istihbaratçılık, giderek daha çok talep gören bir iş haline geldi. Otuz yıllık gazetecilik hayatımın tamamı istihbarat haberciliğiyle geçti. 13 yıl MİT Başkanlığı yapmış Hakan Fidan’ın tarihimizdeki en popüler gizli servis başkanı olduğunu söyleyebilirim. Fidan’ın MİT’teki dönemi, gençler arasında ‘Polat Alemdar efsanesi’nin gerçeği kabul ediliyor.
Fidan, gençler için Polat Alemdar efsanesinin gerçeği gibi görülebilir, ama sokaklarda konuşulan bir başka efsane var ki, onu tekzip etmem şart. Acayip bir komplo çünkü: Hakan Fidan’ın, 1996’da Susurluk kazasında ölmüş Abdullah Çatlı olduğuna inananlar var. Bir deli kuyuya taş atıyor, akıllı geçinenler de inanıyor. Bu tür komplolara inanmayın gençler. Misal böylesi bir komploya inanan biri asla MİT’e alınmaz.
Polat Alemdar demişken… Kurtlar Vadisi dizisinin eski bölümlerinin bugünleri anlatan yönleri de gençlerin istihbarata yönelmesinde etkili bir parametre. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, rahmetli Mehmet Eymür’ün deyişiyle ‘gerçek Kurtlar Vadisi’nin geçtiğimiz yüzyıldaki ve bu yüzyılın yaklaşık ilk çeyreğindeki evrimi de, genç nesillere anlatılması gereken önemli bir konu. Ben de bu yüzden bu alandaki bilgi ve birikimlerini kitap, yazı ve TV programları vasıtasıyla gençlere aktarmaya çalışıyorum. Ömrüm elverdiğince de aktarmaya devam edeceğim.