Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2023 ve 2024 enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 33’den yüzde 36’ya yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan “Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek” dedi. Erkan “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

“ENFLASYONUN, MAYIS 2024’TE YÜZDE 70-75 ARASINDA ZİRVE YAPMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Enflasyon ile ilgili bir gazetecinin sorduğu soru üzerine Başkan Hafize Gaye Erkan “Enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 70-75 arasında zirve yapmasını öngörüyoruz.” dedi.

Başkan Hafize Gaye Erkan’ın sunumu şu şekilde;

“Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.

Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır. Küresel emtia şoklarından daha az etkilenen ülkelerde enflasyon iyileşme kaydetti. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir.

Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum.

“ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ BOZULMA, AYDAN AYA YAVAŞLAMIŞTIR”

Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur. Eylül enflasyonu Ekim’deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir. Talepteki güçlü seyir, devam etmekle birlikte ivme kaybetmektedir. Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır. Hizmet enflasyonunun son dönemde artan katılığında kiralar ön plana çıkmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz, ancak enflasyona yansıması zaman alacaktır. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşlamıştır.

İlginizi çekebilir!  Mehmet Şimşek'ten ÖTV ve KDV açıklaması

Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır. Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Ekim ayı öncü göstergeleri de aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir.

KUR KORUMALI MEVDUAT AÇIKLAMASI

(Bugünkü KKM ve zorunlu karşılıklarla ilgili kararlar üzerine) Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’nin üzerine çıkacaktır. Son 5 ayda makroihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapılmıştır.

Piyasa faizleri, politika kararlarımız doğrultusunda gelişim göstermektedir. Bireysel kredi büyümesinde normalleşme başlamıştır. Ticari kredi büyümesi süreklilik göstermektedir. Ticari kredi kompozisyonu ihracat ve yatırım kredileri ile desteklenmektedir.

TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doların üzerine çıktı. Risk primi ve imal edilen kur oynaklığı belirgin iyileşme gösterdi.

Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 65,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 58,0)

Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 36,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 33,0)

Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 14,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 15,0)

Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2023 yılı sonunda yüzde 62,68-, aralığında -orta noktası yüzde 65,0- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki yüzde 54,0-62,0 aralığı ile yüzde 58,0)

Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2024 yılı sonunda yüzde 30,42-, aralığında -orta noktası yüzde 36,0- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki yüzde 28,0-38,0 aralığı ile yüzde 33,0)

“DEZENFLASYON VE İSTİKRAR SÜRECİNDEN ÖNCEKİ GEÇİŞ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ”

Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da, dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz. 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz. Daha önceki politika metinlerimizde de belirttiğimiz üzere halen öngördüğümüz dezenflasyon ve istikrar sürecinden önceki geçiş dönemini yaşıyoruz. Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Bu süreçte enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini özenle hazırlıyoruz.”

İlginizi çekebilir!  Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan kritik toplantı

DOĞAL GAZIN ENFLASYONA ETKİSİ

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan “Kasım ayında doğal gaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşünüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

2024 asgari ücret zammı üzerine Başkan Hafize Gaye Erkan “2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zaman bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

ENFLASYONDA ORTA VADE HEDEFİ

Başkan Gaye Erkan enflasyon hedefiyle ilgili olarak ise “Orta vadedeki hedefimizi yüzde 5’tir, güçlü bir şekilde tekrarlıyoruz.” dedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.