79. BM Genel Kurulu açılışında kürsüye çıkarak konuşma yapan Zelenski Batılı müttefiklerinden destek talebini tekrarladı. Zelenski’nin üç aydır bahsettiği yeni barış planını BM kürsüsünden dünyaya anlatmak yerine Rusya’nın güç kullanılarak dize getirilmesi gerektiğini tekrarlaması Rusya ile Ukrayna arasında ‘savaşa devam’ sinyali olarak algılandı.
“Ortak Saldırı” Olarak Değerlendirilecek
Zelenski’nin sözleri Rusya’yı kızdırırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası, Moskova’nın nükleer silah kullanımı için belirlediği doktrinde yaptıkları güncellemeyi kamuoyuyla paylaştı. Buna göre Rusya, nükleer güce sahip olmayan bir ülkenin, nükleer güce sahip bir ülke desteğiyle Rusya’ya saldırması durumunda bunu “ortak saldırı” olarak değerlendirecek.
Çin’in Uyarısı İşe Yaramadı
Rusya’nın müttefiklerinden Çin, nükleer silahlar konusuyla ilgili “itidal” çağrısı yaparken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Putin’i nükleer silah kullanımına karşı uyardığı ileri sürülmüştü. Ancak söz konusu uyarılar, Putin’i Çarşamba akşamı Güvenlik Konseyi toplantısından sonra nükleer silahlarla ilgili güncellemeyi açıklamaktan alıkoymadı. Yeni nükleer doktrine göre, Moskova’ya karşı konvansiyonel füze saldırıları da nükleer silaha başvurmak için bir koşul olarak kabul edilebilecek. Putin, Rus topraklarına yönelik ve ülkenin egemenliği için “kritik tehdit” olarak yorumlanacak yoğun füze atışı, savaş uçağı ve drone saldırısı tespit edildiği halde, bunun nükleer silah kullanımı ihtimalini doğurabileceğini açıkladı.
“Devletimizin En Önemli Garantisi”
Doktrini açıklayan Putin, “nükleer olmayan bir ülkenin saldırganlığı, nükleer güce sahip bir ülke desteği ya da katılımı olduğu durumda, ortak saldırı olarak değerlendirilecektir” dedi. Rus lider, “nükleer silahlar, devletimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğinin en önemli garantisi” diye konuştu.
World of Türkiye haberlerini ziyaret edin