WOTTV E-DERGİ
DOLAR 33,9951 0.28%
EURO 37,8266 0.57%
ALTIN 2.819,730,37
BITCOIN 1966992-3,48%
2024 SGK’lıların Eş ve Çocukları Sağlıktan Nasıl Yararlanır, Şartları Nelerdir? Genel Sağlık Sigortası Nedir?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • 2024 SGK’lıların Eş ve Çocukları Sağlıktan Nasıl Yararlanır, Şartları Nelerdir? Genel Sağlık Sigortası Nedir?

2024 SGK’lıların Eş ve Çocukları Sağlıktan Nasıl Yararlanır, Şartları Nelerdir? Genel Sağlık Sigortası Nedir?

2024 yılında SGK’lıların eş ve çocuklarının sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanılır? Genel sağlık sigortası nedir? Çalışmayan eş ve çocuklar sağlık sigortasından faydalanabilir mi? İşte merak edilen soruların cevapları...

20 Mayıs 2024 15:10
2024 SGK’lıların Eş ve Çocukları Sağlıktan Nasıl Yararlanır, Şartları Nelerdir? Genel Sağlık Sigortası Nedir?
0

BEĞENDİM

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Türkiye’de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hayata geçirilen genel sağlık sigortası sistemi, tüm vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu sistem, sağlık güvencesi olmayan bireylerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Genel sağlık sigortası, herkesin eşit sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamakta ve çalışanların primleri işverenler tarafından ödenirken, çalışmayan bireyler kendi primlerini ödemektedir.

SGK’lıların Eş ve Çocukları Sağlıktan Nasıl Yararlanır?

Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ilk şart, kişinin sigortalı olmasıdır. Sigortalı bireyler, SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na prim ödemeleri durumunda sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirler. Bu hak, sigortalılık süresi boyunca veya emekli olduktan sonra devam eder. Aynı hak, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler, yani eşler ve çocuklar için de geçerlidir.

Şartlar ve Süreç

Sigortalı kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, SGK’nın belirttiği şartları sağladığında sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. Bu şartların başında, sigortalının son bir yıl içinde en az 30 gün prim ödemiş olması gelir. Bu koşul sağlandığında, sigortalı ve ailesi ek bir başvuru yapmadan sağlık sigortası kapsamına alınır. Sigorta primlerinin ödenmeye başlanmasıyla birlikte, bakım altındaki kişiler de bu hizmetten faydalanabilir.

Sigortalılığın sona ermesi durumunda ise sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi sadece 10 gün ile sınırlıdır. Eğer bir yıl içinde toplam 90 gün prim ödenmişse, sigortalı ve ailesi, sigorta sona erdikten sonra 10 gün boyunca daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Çalışmayan Eş ve Çocuklar

SGK, çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarını ile çalışmayan eşleri ücretsiz sağlık hizmeti kapsamına alır. Kız çocukları çalışmaya başladığında veya evlendiğinde bu hizmetten yararlanamaz, ancak çalışmadıkları ya da boşandıkları dönemlerde yeniden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Kız çocukları için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Erkek çocukları ise eğitim düzeyine göre belirlenen yaş sınırları içerisinde bu hizmetten yararlanabilirler.

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.