WOTTV E-DERGİ
DOLAR 32,6645 0.32%
EURO 35,5639 0.42%
ALTIN 2.509,161,72
BITCOIN 18534091,79%
2024 fitre ne kadar? Fidye ve fitre nedir, kimlere düşer?

2024 fitre ne kadar? Fidye ve fitre nedir, kimlere düşer?

2024 yılında fitre ne kadar? Diyanet’in açıkladığı fitre miktarı ve fitre hakkında merak edilen her şey bu haberde.

16 Mart 2024 11:46
2024 fitre ne kadar? Fidye ve fitre nedir, kimlere düşer?
0

BEĞENDİM

Ramazan ayının manevi havasını soluyan her Müslüman için fitre, bu mübarek zamanın en önemli vazifelerinden biridir. Fitre, fakirlere yardım etmek ve sosyal dayanışmayı pekiştirmek amacıyla verilen bir sadakadır. Peki, 2024 yılında fitre ne kadar olacak?

2024 YILINDA FİTRE MİKTARI 130 TL OLARAK BELİRLENDİ

2024 yılında fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlemesiyle 130 Türk Lirası olarak açıklandı. Bu miktar, geçen yıla göre 60 TL’lik bir artışı temsil ediyor. Fitre, nakit olarak ya da gıda gibi ayni yardımlar şeklinde verilebilir.

FİTRE VERMEK KİMLERE VACİPTİR?

Fitre, borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı malı olan her Müslüman’a farzdır. Fitre vermek için zenginlik ölçütü, zekâtta aranan nisap miktarıdır. Ancak fitrede, malın artması ve üzerinden bir yıl geçmesi gibi zekâtta aranan şartlar yoktur.

2024 fitre ne kadar? Fidye ve fitre nedir, kimlere düşer?

FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİ?

Fitre, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde vacip olmakla birlikte, bayramdan önce verilmesi daha faziletli kabul edilir. Bayram namazından önce verilmesi müstehaptır. Ancak bayram günü veya sonrasında da verilebilir. Şâfiî mezhebine göre, bayramın ilk gününün gün batımından sonra fitre vermek haramdır.

FİTRENİN AMACI NEDİR?

Fitrenin asıl amacı, fakirin toplumun yaşam standardına uygun olarak bir günlük yiyeceğini karşılayarak bayram sevincine ortak olmasını sağlamaktır. Günümüzde fitre miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar esas alınır.

FİDYE NE ZAMAN VERİLİR VE KİMLERE VERİLMEZ?

Fidye, Ramazan bayramının birinci günü vacip olmakla birlikte, bayram öncesinde de verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi önerilir. Fidye verilemeyecek kişiler arasında ana-baba, çocuklar, eş ve zengin olanlar bulunmaktadır. Fidye, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yoksul Müslümanlara yöneliktir.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ VE KİMLER FİTRE VERMELİDİR?

Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Ana, baba, büyük anne, büyük baba, çocuklar, eş ve zenginler fitre alamazlar. Ramazan bayramına kavuşan ve belirli bir mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fitre vermekle yükümlüdürler.

FİDYE (ORUÇ FİDYESİ) NEDİR VE KİMLERE VERİLİR?

Oruç tutamayanlar için belirlenen fidye, İslam’da varlıklı bireylerin Ramazan ayı içinde yoksullara vermesi gereken belirli bir sadakadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl kişi başına düşen miktarı belirler. Fitre, bir ailenin tüm bireyleri adına bir kişi tarafından ödenir.

Uğur Selamcı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.